دسته‌ها
طبیعت و گردشگری مقالات

مناطق گردشگری در فصل زمستان(قسمت اول_شهداد)

 

قسمت اول

 

شهر شهداد در استان کرمان

 

با وجود فرارسیدن فصل زمستان و بارش برف و باران در اکثر استان های کشور شاید با خود فکر کنید که امکان برنامه ریزی یک سفر وجود ندارد اما با وجود تنوع آب و هوایی موجود در کشور و چهار فصل بودن جمهوری اسلامی ایران همزمان می توان در یک روز از سردترین منطقه و زیر بارش برف به گرمترین نقطه کره زمین یعنی قسمتی از این کویر که دمای آن در روز به بیش از 70 درجه سانتی گراد می رسد سفر کرد بله تعجب نکنید!!  گرمترین منطقه بر روی کره زمین در بخشی از این کویر قرار دارد.

666022_umvJU77g

شهداد با نام تاریخی خبیص و جمعیت ۱۵۰۰۰ نفری، در ۷۰ کیلومتری شمال شرق کرمان، در حاشیه باختری لوت مرکزی قرار گرفته‌است و کویری‌ترین بخش استان کرمان به شمار می‌رود.

کویر شهداد لقب زیباترین و در عین حال گرمترین نقطه جهان را به خود نسبت داده است سرزمینی با پدیده ها و شگفتی های ناشناخته كه می تواند پنجره ای نو به صنعت طبیعت گردی ایران بگشاید ،در 80 کیلومتری کویر شهداد منطقه ای به نام “گندم بریان” یا “ریگ سوخته” وجود دارد که در تابستان با دمای نزدیک به 100 درجه سانتی گراد رکورد دار گرمترین نقطه جهان شده است ،به دلیل نداشتن جاده و راه مشخص دستیابی به آن به سختی و تنها با همراهی تعداد معدودی كه آشنا به مسیرها هستند امكان پذیر است. بعد از اعلام نظردکترکردوانی پدرکویر شناسی ایران و تائید ناسا، پرچم مقدس جمهوری اسلامی ایران به عنوان گرمترین نقطه جهان در این منطقه برافراشته شد.

در شرق شهداد، شهری واقع شده است که در آن شاهد مناظر بدیع، حیرت آور و شگفت انگیزی از زاییده‌های طبیعت هستیم. این شهر شهر کلوت‌ها است. کلوت‌ها از لحاظ شکل ناهمواری و شرایط پیدایش در دنیا بی‌نظیرند و اسرار بی‌شماری درباره اصول و خواص پیدایش آن‌ها وجود دارد. از دور دست که به کلوت‌ها نگاه می‌کنیم، شهری بزرگ با آسمان خراشهای فراوان را تداعی می‌کند و همین امر باعث شده که تا برخی جهانگردان خارجی از آن به عنوان «شهر ارواح» یاد کنند.
27350543
شهر افسانه‌ای کلوت‌ها ۱۱ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد و حدود ۲۰ هزار سال قبل، با فرسایش آبی و بادى، به وجود آمده است. این كلوت‌ها رشته دالان‌های موازی هستند كه بر اثر باران و باد شدید به مرور زمان ایجاد شده است و ارتفاع دیواره‌های آن‌ها به 200 متر می‌رسد. در کویر شهداد، ۱۰۰ هکتار نمکزار به شکل جوشش تخم مرغی وجود دارد که در هیچ جاى دنیا مشابه آن نیست. این منطقه در بین زمین شناسان به یکی از «قطب های گرمایی زمین» معروف است. این ناحیه از کرمان، هیچگاه مورد توجه باستان شناسان نبود، زیرا تصور وجود تمدن باستانی در صحرای خشک لوت غیر ممکن بود. اولین هئیت کاوش در سالهای ۱۳۴۶ به سرپرستی دکتر احمد مستوفی- از موسسه جغرافیایی دانشگاه تهران – برای بررسی موقعیت جغرافیایی دشت لوت و اطراف آن وارد آنجا شدند و در حین اکتشافات خود « چاله تکاب » به تعدادی سفال برخورد کردند که قسمتی از آنها از زمین بیرون و این آثار نشان از وجود تمدنی پیشرفته در این ناحیه بود. درفش شهداد کهن‌ترین درفش یافت شده در ایران است که اکنون در موزه ملی نگهداری می‌شود .
37929375624827560857

گروهی از باستان شناسان، شهداد را کلیدی برای شناخت فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی تمام منطقه جنوب شرقی ایران در هزاره سوم ق.م می‌دانستند. عده‌ای هم آنرا با شهر گمشده سومری آراتا منطبق می‌دانستند ( آراتا: در گل نوشته سومری نام آراتا بسیار به کار رفته‌است. طبق متون سومری آراتا سرزمینی بود در شرق انشان. هانسمن انگلیسی، سرزمین انشان را همان فارس می‌داند و شهر سوخته واقع در استان سیستان را شهر حماسی آراتا می‌دانست، اما اکتشافات بعدی در استان کرمان این موضوع را اثبات کرد که آراتا همان شهداد کرمان است. شهداد مرکز ایالت آراتا بود که یکی از چند ایالات خود مختار امپراتوری عیلام به شمار می‌رفته و دارای اجتماعی شکل یافته و منسجم بود. علاوه بر حاکم و حکومت، دارای طبقات اجتماعی و اصناف بود ). کشف گورستان شهداد از مهمترین اکتشافات باستان‌شناسی دوران معاصر است. از آنجاییکه پیشینیان، بنا بر اعتقادشان به اینکه بعد از مرگ در دنیایی دیگر محتاج آب و غذا و مسکن خواهند بود، تمامی متعلقات خود، از ظرف و لباس گرفته تا زیورآلات را با خود به گور می‌بردند. به علت جهت گردش خورشید گورستانهای شهداد اغلب شرقی، غربی هستند. ساکنان شهداد، از افراد بزرگ و سرشناس خود از جمله حکمرانان، کاهنان، مجسمه‌هایی می‌ساختند و پس از فوت آنها در هنگام تدفین آنرا با اشیای دیگر در گور جای می‌دادند.در بین مجسمه‌ها، تعداد زیادی مجسمه زن نیز وجود دارد. همچنین قدیمی ترین درفش کشف شده در جهان با عنوان درفش شهداد در این منطقه بوده . شهداد کنونی به شکل مثلثی است که رأس آن به طرف دره «کناران» و قاعده آن به سمت شرق در حوزه تکاب قرار گرفته است و به کلوتهای موازی حاشیه لوت منتهی می‌شود.

512113_900

گرم ترين نقطه روي زمين با دماي 63 درجه سانتيگراد براي صحراي آريزوناي آمريكا ثبت شده است، اما كارشناسان معتقدند، گندم بریان در بیابان لوت ايران جايي نزديك به «شهداد كرمان» با دماي 67 درجه سانتيگراد در سايه و 100 درجه سانتيگراد روي خاك و گدازه هاي آتش فشاني در آفتاب، گرم ترين نقطه روي زمين است.

این منطقه یعنی گندم بریان منطقه‌ ای با پوشش آتشفشانی است و همین پوشش سیاه آتشفشانی موجب بالا رفتن شدید گرما در این منطقه می‌شود. این منطقه همچنین پست‌ ترین منطقه داخلی ایران نیز محسوب می‌ شود و این موضوع نیز از دیگر دلایل گرمای شدید آن است.

 «سون هدین»، جهانگرد سوئدی در اوایل قرن گذشته در پی سفری بسیار سخت، به شکل بسیار خارق العاده‌ای زیباییهای کویر را بر شمرده است؛ امری که بسیاری از گردشگران را تشویق و ترغیب به سفر برای دیدن این شگفتی‌ها کرد.
پس هرچه سریع تر خود را برای یک سفر به یاد ماندنی در فصل زمستان به گرمترین نقطه روی کره زمین آماده کنید. و بهتر است به صورت گروهی و تور به این نوع مناطق سفر کنید و حتما به اندازه کافی سوخت و مواد غذایی و دیگر لوازم و تجهیزات مورد نیاز در سفرهای کویری را به همراه خود ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید