جزیره خارکو با مختصات ۲۹ درجه و ۱۸ دقیقه و ۵۰ درجه و ۲۰ دقیقه در شمال جزیره خارک و با وسعت ۵/۳ کیلومتر مربع در فاصله ۲ مایلی( حدود ۷/۳ کیلومتری) خارک واقع شده است و در فهرست آثار طبیعی ملی جمهوری اسلامی ایران به ثبت رسیده است.
جزیره خارکو با وسعت ۱۸۴۳ هکتار و با درازای ۸ کیلومتر و پهنای تقریبی ۴۰۰ متر در فاصله ۵ کیلومتری از جزیره خارک قرار دارد. سطح این جزیره فاقد هر گونه پستی و بلندی است و به صورت پشته ای بسیار کم ارتفاع از دنباله های طاقدیس های زاگرس جنوبی ایران است. هیچ گونه کوه یا تپه و ناهمواری در آن وجود ندارد. بلندترین نقطه آن با ۸ متر ارتفاع در مرکز جزیره و با شیب ملایم به اطراف قرار دارد.
در این جزیره تعدادی تأسیسات به جای مانده از حضور نظامیان کشور در سالهای جنگ ایران و عراق از جمله اسکله همچنان موجود است. که امروزه محل مناسبی جهت رشد پرندگان در این جزیرهاست. این جزیره همچنین زمانی محل استقرار نظامیان انگلیسی جهت تسخیر خارک بود و پیش از آن نیز میر مهنای بندر ریگی برای حمله به هلندیان در خارک از خارکو نیروهای خود را به سمت خارک گسیل داشتهاست.پناهگاه حیات وحش خارک و خارکو در فاصله ۵۴ کیلومتری شمال غربی بوشهر در آبهای ساحلی واقع شده است.
پوشش گیاهی و حیات وحش
جزیره خارک به همراه جزیره خارکو به دلیل ارزشهای فوق العاده اکولوژیکی که دارای یکی از از اجتماعات منحصر به فرد مرجانهای و زیستمندان دریایی ، محل تخمگذاری هزاران قطعه پرندگان آبزی و کنار آبزی می باشد. پوشش گیاهی عمده در این منطقه شامل کنار ، کهور ، انجیر ، معابد ، انجیر بنگال و انواع گیاهان علفی می باشد و همچنین گلایول ،سفید سریش،تمشکین عشق آبادی ،خیارک ،گرامورز ،ناز بیابانی ، آهوماش شور دوست ، مشگک ،انجیر معابد ، سیلن عربی ، مریم گلی مصری ، تیپ پوششی نریشت ، تیپ پوششی گل آفتابی درختچه ای می باشد. مهمترین گونه حیوانات این منطقه آهو می باشد که قریب به ۱۵۰ سال پیش به این جزیره انتقال یافته است و علیرغم وجود یکسری تعارضات انسانی و عوامل محدوده کننده طبیعی نظیر خشکسالی ، در جزیره ماندگار شود و به حیات خود ادامه دهد و به نوعی خود را با محیط زیست این منطقه وفق داده است و علاوه بر آن حیواناتی نظیر پرندگان مهاجر ،دلفین ها ، لاک پشت های دریایی نیز در این جزیره وجود دارد که حیات وحش این جزیره را شکل داده اند.
جزیره خارکو به دلیل وجود سواحل شنی و ماسه ای و آبسنگ های مرجانی منطقه مناسبی برای صنعت گردشگری و جذب توریست می باشد که البته باید به این نکته نیز توجه داشت که این جزیره فاقد مناطق مسکونی و فاقد هر گونه تجهیزات و امکاناتی می باشد.
منبع : پورتال سازمان حفاظت محیط زیست