محور های پهن, اتاق کشیده, فاصله زیاد محورها, زاویه ورود و خروج زیاد و فاصله قابل توجه تا سطح زمین از جمله ویژگی های این نوع جیپ است. همچنین ویژگی هایی مانند طراحی اصیل و زیبا به همراه پیشرانه های حجیم با گشتاور بالا که به جعبه دنده های دارای دنده های سنگین و قدرتی متصل شده اند, SJ را به یکی از بهترین شاسی بلندهای جهان و یکی از محبوب ترین گزینه های موجود در بازار ایران تبدیل کرده است.
ضعیف ترین پیشرانه ای که بر روی این سری از جیپ نصب شده است نوع ۴/۲ لیتری AMC I6 با گیربکس سه سرعته TREMECT15 با ضرایب نسبتا بلند دنده است که افت کشش در آفرودهای سنگین را موجب می شود. البته راه حل این مشکل در مرحله اول جایگزینی کاربراتور دودهنه فابریک با نوع چهار دهنه آن است که با این کار هم قدرت و هم گشتاور موتور افزایش پیدا خواهد کرد اما مصرف سوخت را اندکی افزایش می دهد. راه حل دوم که مقرون به صرفه تر است تعویض گیربکس استاندارد و فابریک این خودرو با نمونه چهار سرعته TREMEC سری T17X است که نه تنها در کشش خودرو تاثیر بسیاری دارد بلکه مصرف سوخت خودرو را هم تا حدودی متعادل خواهد کرد.
اگر شما غرش بی نظیر پیشرانه V8 را به مصرف سوخت بهینه نوع I6 ترجیح می دهید پس پیشنهاد ما به شما تعویض پیشرانه با دو نمونه ۵/۹ لیتری و ۶/۶ لیتری V8 AMC است که پیشرانه دوم تا به امروز نیز بزرگترین پیشرانه تولید شده در تاریخ کمپانی جیپ است و پیش از اینکه قابلیت آفرود داشته باشد به دلیل تعداد محدود تولید شده از آن و همچنین واردات محدودتر این نوع بیشتر جنبه کلکسیونی دارد.
این دو گونه به صورت استاندارد و فابریک با گیربکس ۳ سرعته اتوماتیک عرضه می شدند که برای هماهنگی و کنترل بیشتر رانندگی در مسیر های صعب العبور و آفرود تعویض گیربکس با نمونه های دستی توصیه می شود. در برخی از مدل های V8 چروکی چیف از سیستم انتقال قدرت چهار چرخ محرک دائمی به همراه دیفرانسیل مرکزی استفاده شده است که QUADRA TRACK نام گذاری شده اند که این سیستم یکی از گزینه های جالب و مناسب برای یک آفرود حرفه ای است.
جیپ چروکی چیف در سراسر جهان :
جیپ چروکی چیف در انواع مختلف با پیشرانه ها و گیربکس های مختلف به کشور های مختلف در سراسر جهان صادر شد و حتی محل نصب فرمان در بخش راست یا چپ خودرو با توجه به بازار هدف و کشورهای وارد کننده این خودرو مورد توجه قرار می گرفت برای مثال در انگلیس و استرالیا اولین چروکی چیف در اوهایو آمریکا تولید شد و از آنجا به سراسر جهان صادر شد.
تولید و مونتاژ این خودرو تا سال ۱۹۸۶ در استرالیا با وجود رقابت سخت آن با مدل های ژاپنی خودروهای چهار چرخ محرک و البته با مصرف بهینه تر سوخت ادامه داشت اما بعد از آن سال دیگر امکان رقابت با نمونه های جدید و پیشرفته ژاپنی وجود نداشت پس در نتیجه مونتاژ و تولید مدل SJ در استرالیا متوقف شد. سه سال بعد مدل SJ در آمریکا با مدل پیشرفته تر و بهینه شده تر یعنی مدل XJ جایگزین شد.
در آرژانتین این خودرو به نام جیپ گلادیاتور مشهور بود و با پیشرانه AMC OHV I6 CI و همراه با گیربکس سه سرعته دستی به بازار عرضه شد.
در پایان اگر به خودروهای غول پیکر و با حجم موتور بالا و البته گیربکس های متنوع گروه SJ خانواده جیپ علاقه مند شدید می توانید مدل AMC I6 360 آن را با قیمتی بین ۱۲ تا ۱۸ میلیون تومان و مدل AMC V6 360 با حجم موتور ۵/۹ لیتر را با قیمتی بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون خریداری نمایید.
در پایان به بررسی دو مدل از پیشرانه های نصب شده بر روی این خودرو می پردازیم :
AMC OHV I6 258 CI
حجم موتور (لیتر) : ۴۲۰۰CC
قدرت (اسب بخار) : ۱۲۸
گشتاور (نیوتن متر) : ۲۹۰
AMC OHV V8 360 CI
حجم موتور (لیتر) : ۵۹۰۰CC
قدرت (اسب بخار) : ۱۷۰
گشتاور (نیوتن متر) : ۳۵۰
این دو نمونه پیشرانه همراه با سه نوع گیربکس به بازار عرضه شدند.
۱- گیربکس ۳ سرعته دستی
۲- گیربکس ۳ سرعته اتوماتیک
۳- گیربکس ۴ سرعته دستی
۱ دیدگاه
خیلی عالی بود دستمریزاد